en
08 Jun 2017

Innovatie Quantib bekroond

Imaging & Image Guided Medicine
  • Erasmus MC
  • Wiro Niessen

Quantib, dat met data dementie sneller wil diagnosticeren, wint de Anthony Fokker Prijs voor start-ups.

Oplossingen

De drie winnaars van de Nederlandse Data Science Prijzen zijn donderdag 8 juni in Haarlem bekendgemaakt. De prijzen gingen naar 'slimme oplossingen' tegen dementie (Quantib), verzekeringsfraude (Stef van den Elzen) en voor optimalisatie van energieverbruik voor glastuinders (AgroEnergy, CQM).

MRI-beelden

Quantib is een jong bedrijf van het Erasmus MC. Het wil de diagnose van neurologische ziekten verbeteren door analyse van MRI-beelden sneller, nauwkeuriger en goedkoper te maken. Software moet het mogelijk maken om hersenscans objectief en kwantitatief te analyseren en te vergelijken met eerdere opnames van patiënten. Dat kan uiteindelijk leiden tot een eerdere en verbeterde diagnose van onder meer multiple sclerose en de ziekten van Alzheimer en Parkinson.

Detecteren

Rudolf Scholte, CEO Quantib, zei in zijn dankwoord: "Wij zijn erg blij met de erkenning die we krijgen met deze prijs. Machine learning, gebruik makend van grote hoeveelheden data, is een zeer belangrijke techniek die wij inzetten om ziektes als dementie vroeg te detecteren. Recent is ons eerste machine learning product voor dementie toegelaten op de Amerikaanse en Europese markt."

"Data science speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het mooi om te zien dat Nederlandse bedrijven en onderzoekers een voortrekkersrol vervullen op dit vlak. Het hoge niveau van de winnaars is hier het bewijs van. Hoe uiteenlopend de winnaars ook zijn, ze tonen allen de grote economische en maatschappelijke relevantie van data science." Louise Gunning-Schepers, voorzitter KHMW

Hodshon Huis

De Nederlandse Data Science Prijzen zijn een initiatief van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA). De uitreiking vond plaats in het Hodshon Huis, dat sinds 1841 de zetel is van de KHMW.

Naast de Anthony Fokker Prijs ontving Quantib een geldbedrag van 5.000 euro.

Bron: Erasmus MC