en
18 Sep 2017

Kick-off Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK

  • TU Delft
  • Living Labs

Op 14 september vond in het Reinier de Graaf Ziekenhuis de officiële kick-off plaats van het Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK.

De Onderzoeks-OK is samen met de TU Delft ontwikkeld in de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Dit OK-complex is uitgerust met voorzieningen die het eenvoudig maken metingen uit te voeren, zonder de behandeling te storen. Sinds mei maakt de Onderzoeks-OK bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis, onder de naam Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK, deel uit van de vijf Medical Delta Living Labs. Binnen de Living Labs worden innovaties ontwikkeld die een oplossing bieden voor de huidige en toekomstige uitdagingen in de zorg.

Programma ‘Sneller gezond thuis’

Genodigden kregen informatie over het programma ‘Sneller gezond thuis: Medical Delta Living Labs in Zuid-Holland’, waar het Living Lab OnderzoeksOK deel vanuit maakt. Daarnaast maakten ze kennis met de mogelijkheden voor bedrijven om, samen met het Reinier de Graaf Ziekenhuis en de TU Delft, in een real-life omgeving prototypen te ontwikkelen, te testen en te evalueren, om deze daarmee sneller en succesvoller richting de markt te brengen.

Het interessante is de link naar de praktijk die een Living Lab biedt: het ontwikkelen, testen en implementeren van nieuwe medische technologieën gebeurt in samenwerking met eindgebruikers, in dit geval zorgprofessionals én patiënten Rian Rijnsburger programma manager van Medical Delta Living Labs

Veiliger en efficiënter

Het onderzoek in de living lab is er op gericht in de toekomst processen beter te stroomlijnen en patiëntveiligheid te verbeteren. Zo kan bijvoorbeeld het tempo gemeten worden waarin een operatie wordt uitgevoerd. Ook wordt geregistreerd welk medisch instrumentarium wordt gebruikt en wordt luchtstroom en straling gemeten.  

De coördinatoren van het Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK, Maarten van der Elst, traumachirurg van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en John van den Dobbelsteen, Associate Professor TU Delft, Department of BioMechanical Engineering werken al geruime tijd samen in de OnderzoeksOK. De TU Delft en Reinier de Graaf Ziekenhuis bekrachtigden in november 2016 reeds hun samenwerking.

Door de samenwerking met de Medical Delta kunnen we in de toekomst met nog meer partijen werken aan de verbetering van de veiligheid van de patiënt. We zien daarom enorm uit naar deze innovatieve samenwerking Maarten van der Elst

Foto: Frank van der Burg