en
12 May 2017

Wiro Niessen benoemd tot lid KNAW

Imaging & Image Guided Medicine
  • TU Delft
  • Erasmus MC
  • Wiro Niessen

Wiro Niessen is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Medical Delta hoogleraar Niessen is hoogleraar Medische beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft. Zijn benoeming is als volgt gemotiveerd: ‘Wiro Niessen is een vooraanstaand Nederlandse onderzoeker op het gebied van de medische beeldverwerking. In het begin van zijn carrière ontwikkelde Niessen nieuwe technieken voor kijkoperaties waarbij de chirurg via kleine openingen opereert. Daarna stortte hij zich op het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden medische afbeeldingen, ook in combinatie met genetische data. Hierdoor kan bijvoorbeeld de diagnose dementie eerder worden gesteld, en de behandelkeuze bij kanker ondersteund. Niessen, die lid was van De Jonge Akademie, is naast onderzoeker ook een stimulerend docent en ondernemer.’

Prestaties

De KNAW heeft 26 nieuwe leden gekozen. Dat is inclusief de extra ronde voor vrouwelijke wetenschappers die de KNAW hield in het kader van het Westerdijkjaar. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt ruim vijfhonderd leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Donderdag 8 juni worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

De KNAW vormt een genootschap van excellente wetenschappers uit alle vakgebieden, bestuurt wetenschappelijke onderzoeksinstituten en adviseert de regering over wetenschapsbeoefening.

Bron: KNAW