en
04 Dec 2018

HollandPTC officieel geopend; Amsterdam sluit aan

Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek hebben zich aangesloten bij het samenwerkingsverband binnen HollandPTC. Dat is afgelopen vrijdag bekendgemaakt tijdens de officiële opening.

HollandPTC in Delft is het tweede poliklinische centrum in Nederland voor protonentherapie, een voor Nederland nieuwe vorm van radiotherapie tegen kanker. Parallel aan deze behandelingen werken TU Delft en de medische centra LUMC en Erasmus MC in HollandPTC samen aan innovaties in de zorg voor kankerpatiënten, waarmee het centrum symbool staat voor de samenwerking in de Medical Delta-regio.
 

Open werkplaats

Vanuit een ‘open werkplaats-gedachte’ gaan behandeling, onderwijs en onderzoek in HollandPTC hand in hand om tot betere en verantwoorde zorg te komen. De Amsterdamse instituten hebben zich aangesloten, zodat hun patiënten sneller toegang krijgen tot protonentherapie. Ook de behandelaar van de patiënt is actief bij de behandeling betrokken en doet zo kennis op over protonentherapie. Daarnaast doen de Amsterdamse behandelaars actief mee aan de kennisontwikkeling en verbetering van protonentherapie binnen HollandPTC.

 

Klinische waarde

Op vrijdag 30 november vond in museum Prinsenhof in Delft de officiële opening van HollandPTC plaats. Het bepalen van de klinische waarde van protonentherapie is – naast patiëntenzorg, onderwijs en de technologische verbetering van protonentherapie – het belangrijkste doel van HollandPTC. Om deze missie te realiseren kregen onderzoekers van 7 projecten een cheque van 2,7 miljoen euro voor gezamenlijk onderzoek naar de best mogelijke protonentherapie.
 
  • Meer informatie over protonenbestraling, de officiële opening en de samenwerking met Amsterdamse instituten op de website van HollandPTC. Bekijk hier het filmpje dat ter gelegenheid van de opening werd gemaakt.
  • Op de website van de TU Delft is een speciale pagina ingericht over onderzoek naar protonentherapie.
  • Naar aanleiding van de officiële opening besteedden diverse media aandacht aan HollandPTC. Bekijk hier het interview van Omroep West met medisch directeur prof. Marco Van Vulpen.