en
02 May 2019

Klinisch technologen krijgen BIG-registratie

Technisch geneeskundigen worden definitief in de Wet BIG opgenomen. Voor de opleiding Klinische Technologie, een samenwerking in de Medical Delta tussen de TU Delft, LUMC en Erasmus MC is dat belangrijk nieuws.

Technisch geneeskundigen zijn specialisten die kennis van technologie en geneeskunde combineren. Ze zetten medische technologie veilig en innovatief in voor de diagnose en behandeling van individuele patiƫnten. Denk aan 3D-beeldvorming om nauwkeuriger te opereren, minimaal invasieve behandelingen van tumoren, of het personaliseren van de ademondersteuning op de intensive care. De technisch geneeskundige (in de wet bekend als Klinisch Technoloog) krijgt door de BIG-registratie officieel de bevoegdheid tot het zelfstandig verrichten van medische handelingen. Bovendien kondigde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afgelopen week aan dat de beroepsgroep vanaf 2020 zelfstandig dbc-zorgtrajecten mag openen en consulten kan registreren.

Samenwerking

De zesjarige opleiding Technische Geneeskunde is ontworpen door de Universiteit Twente en ging in 2003 van start. Sinds 2014 wordt de opleiding Klinische Technologie aangeboden door de TU Delft in samenwerking met het LUMC en het Erasmus MC. Hoewel de namen van deze opleidingen verschillen, leiden ze studenten tot dezelfde eindtermen op. De grote meerderheid van de alumni werkt in een (academisch) ziekenhuis, anderen in het bedrijfsleven, bij de overheid of universiteiten.

Meer informatie op de website van de TU Delft.