en
09 Apr 2019

Opening Fagenbank tijdens Medical Delta Conference

Steeds vaker zijn bacteriën resistent tegen antibiotica, waardoor het aantal dodelijke slachtoffers van relatief onschuldige infecties wereldwijd groeit. Met de lancering van de zogeheten Fagenbank dragen onderzoekers van onder meer de TU Delft en UMC Utrecht bij aan de ontwikkeling van alternatieven voor bestaande antibiotica.

Antibioticaresistentie is een groot probleem in de gezondheidszorg: jaarlijks overlijden er 33 duizend mensen in Europa aan infecties met resistente bacteriën. De verwachting is dat in 2050 wereldwijd 10 miljoen mensen zullen overlijden aan resistente infecties. Daarom is het belangrijk dat er alternatieven voor bestaande antibiotica worden ontwikkeld.
 
Tot de mogelijke alternatieven behoren bacteriofagen: kleine virussen die werken als natuurlijke vijand van bacteriën maar onschuldig zijn voor mensen. Er is nu nog onvoldoende kennis en kunde in Nederland om bacteriofagen medisch in te zetten. Ook is er nog geen geschikte regelgeving voor deze faagtherapie en daarom is het voor artsen nog niet toegestaan om fagen te gebruiken. Bovendien zijn fagen in Nederland niet verkrijgbaar.


Lancering

De Fagenbank wil een collectie bacteriofagen aanleggen die artsen kunnen gebruiken voor de behandeling van patiënten. Het gaat om een niet-commercieel initiatief, betaald met geld van donateurs. De officiële lancering is op de informatiemarkt tijdens de Medical Delta Conference, die op dinsdagmiddag 16 april plaatsvindt in de Aula van de TU Delft.

Inschrijven voor de conferentie is gratis en kan nog steeds: gebruik daarvoor de registratielink op deze webpagina.