en
07 May 2019

'Sneller van uitvinding naar toepassing'

Het proces van uitvinding tot toepassing van moderne technieken in de zorg kan beter en sneller. Thijs van Osch zei dat tijdens zijn inauguratie als hoogleraar Radiologie aan het LUMC.

Van Osch noemde het in zijn oratie ‘een mooie tijd om als fysicus te werken aan MRI-technieken’, aldus de website van het LUMC. “Met de komst van MRI-scanners met een sterker magneetveld, nieuwe scan-technieken en artificial intelligence (AI) krijgen we steeds meer mogelijkheden om de werking van ons brein vast te leggen en van die gegevens te leren. Door deze ontwikkelingen kunnen we steeds meer informatie halen uit het MRI-signaal. Vroeger gebruikten we MRI vooral om naar de structuur en vorm van de hersenen te kijken, maar nu gebruiken we het steeds meer om het functioneren van het brein te bestuderen.”

Toepassing


Ook riep hij op tot snellere toepassing van de nieuwste technieken om de patiƫntenzorg te verbeteren. Ziekenhuizen moeten daar meer aandacht voor hebben, betoogde hij, bijvoorbeeld door nauwere samenwerking tussen klinisch fysici, radiologen, de technische dienst en ethici.

Cancer diagnostics 3.0


Binnen het wetenschappelijk programma van Medical Delta is Thijs van Osch een van de scientific leaders van ‘Cancer Diagnostics 3.0: Big Data science of in & ex vivo imaging’. In dat programma willen wetenschappers de nieuwste klinische en pathologische beeldvormende technieken benutten om te komen tot een nog beter op de individuele patiĆ«nt afgestemde behandelkeus. Ook helpt het bij het beter monitoren van de tumor tijdens de behandeling. In eerste instantie richt het programma zich op hersentumoren.

Meer informatie op de website van het LUMC.
https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2019/Mei/technische-ontwikkelingen-naar-kliniek/