Wereldwijd leven ongeveer 55 miljoen mensen met dementie. Dit aantal zal naar verwachting verdrievoudigen tegen 2050. Het dementieproces kan worden vertraagd en het risico op dementie kan worden verlaagd met preventieve interventies. Deze interventies zijn het meest effectief als personen met een hoog risico op dementie in een vroeg stadium worden ontdekt.
Het toenemende aantal patiënten in de vergrijzende bevolking vereist bovendien een efficiënte diagnostische aanpak, waarbij geavanceerde technologieën worden toegepast op degenen die er het meest baat bij hebben. Het Medical Delta Programma ‘Beeldvormingstechnologie voor diagnose en predictie van dementie’ zet zich hiervoor in.
Diagnoses buiten het ziekenhuis
Voorheen is bij onderzoek en ontwikkeling naar dementiediagnostiek de nadruk gelegd op het verbeteren hiervan in een ziekenhuisomgeving. Hierbij worden nieuwe technologieën toegepast zoals geavanceerde beeldvormings- en beeldanalysetechnieken. In lijn hiermee zijn in het wetenschappelijke programma Medical Delta Diagnostics 3.0: Dementia and stroke in de periode 2019-2024 kwantitatieve beeldvormingsmethoden ontwikkeld. Ook zijn er geavanceerde AI-technieken gecreëerd om ‘biomarkers’ voor dementie op beeld te herkennen.
Het Medical Delta Programma ‘Beeldvormingstechnologie voor diagnose en predictie van dementie’ wil al buiten het ziekenhuis nauwkeurig onderscheid maken tussen mensen met hoog en laag dementierisico. Voor hoogrisicopatiënten wil het programma vervolgens snellere en nauwkeurigere diagnoses bieden met geavanceerde beeldvormings- en beeldanalysetechnieken. Het doel is om analysetools effectief, duurzaam en betaalbaar in te zetten, en vast te stellen welke test voor wie en wanneer het meest geschikt is.
Gepersonaliseerde ziektevoorspelling en vroegere diagnose
Het programma bouwt voort op vorige academische bevindingen en voegt daar de preklinische fase aan toe, onder meer door huisartsen en patiëntverenigingen te betrekken. Implementatiespecialisten zorgen voor de overgang van innovatie naar praktijk. Uiteindelijk moet dit leiden tot gepersonaliseerde ziektevoorspelling en vroegere diagnose.
Doelen
Het programma bestaat uit drie werkpakketten met ieder een eigen doel:
- Implementatie van voorspelmodellen met beeldvormingsinformatie in de preklinische setting
- Implementatie van geavanceerde beeldvormingstechnologie en -analyse in de poliklinische beeldverwerving
- Implementatie van technologie in de multidisciplinaire besluitvorming
Contact
Neem voor meer informatie of interesse voor deelname contact op met een van onze innovatiemanagers.