Ziekenhuizen zijn er om mensen beter te maken. Tegelijkertijd zijn ze indirect ziekmakend: de zorgsector is namelijk verantwoordelijk voor 7% van de CO2 voetafdruk van Nederland en 13% van onze nationale materiaalconsumptie. De impact van de gezondheidszorg op klimaat, milieu en daarmee ook de volksgezondheid is groot en moet snel omlaag: daarover zijn zorgprofessionals, de zorgsector en de overheid het eens.
Deze partijen hebben daarom duurzaamheidsafspraken gemaakt in de ‘Green Deal Duurzame Zorg 3.0’. Daarin staan doelen om bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, (rest)afval te verminderen en grondstoffengebruik flink te verlagen.
Om de ambitieuze doelstellingen te halen, is het noodzakelijk om circulaire strategieën te ontwikkelen die veilig en schaalbaar zijn.
En dat kan: binnen de hele zorgsector zijn duurzaamheidsinitiatieven op gang gekomen. Het Medical Delta Programma ‘Duurzame ziekenhuizen – van wetenschap naar praktijk’ concentreert zich op de vergroening van ziekenhuizen en wil het verduurzamingsproces verder versnellen en optimaliseren.
Van universiteit naar ziekenhuisvloer…
Vanuit academische projecten in universitaire ziekenhuizen worden veelbelovende stappen gezet. Het risico is dat deze in ‘het academische’ blijven hangen. Het Medical Delta Programma ‘Duurzame ziekenhuizen – van wetenschap naar praktijk’ slaat bruggen naar álle ziekenhuizen in Nederland. Daar waar de universiteiten voor wetenschappelijke onderbouwing zorgen, kunnen de ziekenhuizen deze valideren en toepassen. Met de opgedane praktijkkennis en -ervaring worden projecten en inzichten verder geoptimaliseerd en opgeschaald.
Om vervolgens tot succesvolle implementatie te komen, is het belangrijk dat de interventies voldoende onderbouwd (gevalideerd) zijn vanuit verschillende perspectieven, waaronder duurzaamheid, kosten, werkdruk en een match met de klinische praktijk. Het tijdig betrekken van ziekenhuizen en de zorgpraktijk is daarom van belang.
… en van ziekenhuisvloer naar universiteit
In veel Nederlandse ziekenhuizen zijn zogeheten ‘Green Teams’ samengesteld. Ziekenhuismedewerkers initiëren hierin zelf methoden en innovaties om te verduurzamen.
Bij een aantal van deze bottom-up initiatieven is er beperkt (of geen) evidence-based onderzoek uitgevoerd naar bijvoorbeeld de werkelijke effecten op milieu en klimaat, en ontbreken kostenanalyses en analyses over de effecten op werkdruk en kwaliteit .Voordat verdere opschaling plaats vindt, is validatie noodzakelijk. Ook hierin speelt het Medical Delta Programma ‘Duurzame ziekenhuizen – van wetenschap naar praktijk’ een brugfunctie, maar dan van ziekenhuispraktijk naar wetenschap.
Om dit alles voor elkaar te krijgen, bouwt het programma een ecosysteem van duurzame living labs in de zorgsector in de regio Zuid-Holland. Daarnaast wordt er gekeken naar wat de beste manier is om duurzame interventies bekend te krijgen en gebruikt te laten worden (disseminatie) door zorgprofessionals, om daarmee de opschaling te versnellen en de ambities van de Green Deal 3.0 te behalen.
Doelen
Het Medical Delta Programma ‘Duurzame ziekenhuizen – van wetenschap naar praktijk’ wil de vergroening van ziekenhuizen op alle niveaus versnellen en opschalen door:
- Onderzoeksprojecten naar de ziekenhuispraktijk te vertalen door verdere validatie, implementatiebegeleiding en business cases.
- Duurzame interventies die zijn ontwikkeld en geïmplementeerd door Green Teams verder te valideren.
- Een ‘multi-criteria decision making (MCDM)’ raamwerk te creëren voor het maken van gepaste beslissingen bij zogeheten ‘trade-offs’.
- Een eco-systeem van duurzame living labs in de zorgsector op te zetten.
- Disseminatiestrategieën te ontwikkelen voor opschaling en implementatie van duurzame interventies in ziekenhuizen.
Contact
Neem voor meer informatie of interesse voor deelname contact op met een van onze innovatiemanagers.